Adli Psikiyatri Servisinde Çalışan Hemşirelerin Adli Tanılı Hastalara Karşı Tutumlarının Ölçülmesi - GÜLEÇ KESKİN, Serap; PINAR, Ülkü Gülsüm (PEARSON JOURNAL, 2024)
Bu araştırma topluma kazandırılması önem arz eden ve toplumda sayıları azımsanmayacak nitelikte olan adli psikiyatri hastalarının iyileşme sürecine etki eden adli psikiyatri servisinde çalışan hemşirelerin tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2023 yılının Mayıs, Haziran, Temmuz aylarında Türkiye’deki Adana, İstanbul, Manisa ve Kayseri Ruh Sağlığı Bölge Hastanelerinde (RSBH) adli psikiyatri servisinde çalışan hemşireler ile birlikte yürütülmüştür. Tanımlayıcı tipte yürütülen araştırma adli psikiyatri servisinde görev yapmakta olan (n=123) hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veriler kişisel bilgi formu ve Adli Psikiyatri Hastalarına Yönelik Hemşire Tutum Ölçeği (APHYHTÖ) ile google form aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı (ortalama, standart sapma, medyan, yüzde dağılımları) ile parametrik testler (t- testi, ANOVA, Kruskal-Wallis H) kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin APHYHTÖ alt faktör ve toplam puanlarının özet istatistikleri incelendiğinde, APHYHTÖ’nün “Sosyal Mesafe” alt faktör ortalamalarının 8,253,29, “Bakım Vermede İsteklilik” alt faktör ortalamalarının 22,354,70, “Güven” alt faktör ortalamalarının 18,026,00, “Tehlikeli Görme” alt faktör ortalamalarının 15,653,76 ve “APHYHTÖ Toplam” ortalamalarının 64,2714,23 olduğu bulunmuştur Araştırma sonucunda bakım vermede isteklilik, sosyal mesafe, çevresinde ruhsal tanılı birey olup olmamalarına göre APHYHTÖ alt boyut ve toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Adli Psikiyatri, Hemşirelik, Psikiyatri Hemşireliği, Tutum.