Covid-19 Pandemisi Nedeniyle Uygulanan Uzaktan Eğitime Yönelik İlköğretimde Görev Yapan Öğretmenlerin Yaşadığı Problemler Ve Hazırbulunuşluk Seviyeleri - PARLAK, Taşkın; SÜLE, Bilgi; BAYKAN, Hatice Efsun; ÇALIK, Tamer; EKİCİ, Osman; PARLAK, Dilek; SÜLE, Handan (PEARSON JOURNAL, 2024)
Bu çalışmanın amacı; Kayseri ili, Melikgazi ilçesinde bulunan ilköğretim kademesinde görev yapan öğretmenlerin Covid-19 pandemisi nedeniyle uygulanan uzaktan eğitim faaliyetlerine yönelik hazırbulunuşluk seviyelerinin belirlenmesi ve yaşadıkları problemlerin tespit edilmesidir. Araştırmanın evrenini Kayseri ilinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler, örneklemini ise Kayseri ili, Melikgazi ilçesine bağlı bulunan dokuz adet ilköğretim okulunda görev yapan sınıf ve branş öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada, literatür taraması ve anket tekniği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Anket dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğretmenlerin kişisel özelliklerini belirlemeye yönelik hazırlanmış altı soru, ikinci bölümde öğretmenlerin uzaktan eğitim bilgi seviyelerini ölçmeye yönelik sekiz soru, üçüncü bölümde öğretmenlerin uzaktan eğitim ile ilgili tecrübelerini belirlemeye yönelik yedi soru bulunmaktadır. Dördüncü bölümde ise öğretmenlerin uzaktan eğitimde yaşadığı sorunları belirlemek için hazırlanmış olan 18 adet beş seçenekli (Hiçbir zaman, Nadiren, Bazen, Çoğu zaman, Daima) li Likert tip ölçekten faydalanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve yüzdelik olarak belirtilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; öğretmenlerin %89,5’inin uzaktan eğitim konusunda hizmet içi eğitim almadığı, katılımcıların %87,5’inin ise Covid-19 pandemisi nedeniyle uygulanan uzaktan eğitim faaliyetleri öncesinde uzaktan eğitim yöntemiyle ders vermediği görülmüştür. Buna karşın öğretmenlerin %60,5’i uzaktan eğitim sistemlerine materyal yükleyebileceğini, %91,4’ü Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kullandığını belirtmiştir. Öğretmenlerin çoğunluğunun uzaktan eğitim konusunda eğitim almamasına karşın sisteme hızlı adapte oldukları görülmektedir. Öğretmenlerin %55,3’ü uzaktan eğitimde yaşadığı en büyük problemin öğrenci kaynaklı (internete erişim, derse katılım, ilgisizlik vb. ) olduğunu, %15,8’i uzaktan eğitim platformlarının sistem altyapı sorunlarından kaynaklandığını, %11,2’si kendi internet bağlantılarından kaynaklandığını belirtmiştir. Öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde yaşanan problemlerin en büyüğünün öğrenci kaynaklı olduğu kanaatinde olmaları araştırmanın ilgi çekici sonuçlarından birisidir.