Majör Depresif Bozukluk ve Panik Bozuklukta Bilişsel Davranışçı Terapi: Olgu Sunumu - ESMER, Ece; KARAAZİZ, Meryem (PEARSON JOURNAL, 2025)
Majör Depresif Bozukluk ve Panik Bozuklukta Bilişsel Davranışçı Terapi: Olgu Sunumu Öz Yapılan olgu sunumunda 28 yaşında, erkek danışanın semptomları DSM-5 tanı kriterleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Majör depresif bozukluk ve panik bozukluk tanısı ile semptomlar ele alınarak bilişsel davranışçı terapi yöntemi kapsamında tedavi teknikleri uygulanmıştır. 50 dakikadan oluşan toplam 10 seans gerçekleştirilmiştir. Depresif belirtileri azaltmak, kontrol altına almak, depresyonun bilişsel ve davranışsal semptomlarına odaklanarak olumsuz düşünce kalıplarını değiştirme, işlevsel davranışları teşvik etmek, danışanın özdeğerini artırmak, suçluluk, değersizlik hisleri ile başa çıkmasına yönelik stratejiler geliştirmek, panik atak sıklığını, şiddetini azaltmak, panik atakların tetikleyicilerini tanımayı, beklenti anksiyetesi ile başa çıkmayı sağlamak, kaçınma davranışlarını azaltmak, danışanın yaşam kalitesini arttırmak, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları kazandırmak hedeflenmiştir. Danışanın geçmiş yaşantısı, şikayetleri, semptomları ve bilişsel davranışçı terapi yönteminin esas alındığı psikoterapi süreci olgu sunumu başlığı altında detaylı anlatılmıştır. Bu vaka çalışmasının majör depresif bozukluk ve panik bozuklukta bilişsel davranışçı terapinin uygulanmasına yönelik literatürde örnek çalışma olarak yer alması ve literatüre katkı sağlaması amaçlanmaktadır.