Yapay Zekâ Destekli Dijital Aidiyet: Kimlik, Güven ve Algoritmik Duygusallık Üzerine Bir İnceleme - ATİK, Ferhat (PEARSON JOURNAL, 2025)
Bu çalışma, yapay zekâ destekli dijital iletişim ortamlarında aidiyet, kimlik ve güven dinamiklerinin dönüşümünü incelemektedir. Dijital çağda bireylerin sosyal medyada, çevrim içi topluluklarda ve algoritmik etkileşim ağlarında inşa ettiği kimlikler, artık yalnızca temsil biçimleri değil, aynı zamanda duygusal birer algoritma çıktısı hâline gelmiştir. Bu makalede, “algoritmik duygusallık” kavramı çerçevesinde, bireyin dijital aidiyet hissinin yapay zekâ tarafından nasıl yönlendirildiği ve yeniden tanımlandığı tartışılmaktadır. Çalışma, Shoshana Zuboff’un gözetim kapitalizmi yaklaşımından, Vamık Volkan’ın kimlik teorilerinden ve Sherry Turkle’ın dijital benlik kavramından beslenmektedir. Nitel veri analizi yöntemiyle dijital topluluklarda aidiyet dili, etkileşim biçimleri ve yapay zekâ algoritmalarının duygusal manipülasyon gücü analiz edilmiştir. Bulgular, kullanıcıların “dijital aidiyet” duygusunu artık insan-insan etkileşiminden çok insan–yapay zekâ ilişkileri üzerinden kurduklarını göstermektedir. Sonuç olarak, çalışma dijital çağda aidiyetin artık teknolojik bir duygu hâline geldiğini, güvenin algoritmik tahminlerle, kimliğin ise veri akışlarıyla şekillendiğini ileri sürmektedir. Bu dönüşüm, iletişim biliminde yeni bir “etik duygusallık çağı”nı işaret etmektedir.