Felsefi Megalomani Eleştirisi: Karl Popper’a Göre Felsefe Yapmak - MANAFOV, Rafiz (PEARSON JOURNAL, 2026)
Karl Popper bilim felsefecisi olmanın yanı sıra, siyaset, epistemoloji, ahlak ve diğer felsefe alanlarındaki özgün fikirleriyle meslektaşlarını kendisiyle hesaplaşmak zorunda bırakan bir düşünürdür. Felsefenin temel sorununun neler olması gerektiği, felsefeye özgü bir dilin olup olmadığı, felsefe yapmayı zorlaştıran ve felsefeyi anlaşılmaz kılan engellerin neler olduğu gibi sorunlar Popper’ın felsefi düşüncesinin merkezinde yer alan konulardır. Biz de çalışmamızda bu meseleyi temele alarak, felsefe için her zaman güncel olan mezkur sorunları filozofumuz açısından değerlendirmeyi amaçlamaktayız. Karl Popper’a göre felsefenin en büyük değeri, fark edilmeyen çelişkileri ve sorunları ortaya koymaktır. Filozoflar ayrıcalıklı insanlar değil, sorgulayan bireylerdir. Karl Popper, felsefi sorunların yalnızca dilsel bilmecelerden ibaret olmadığını, gerçek ve ciddi sorunlar içerdiğini savunur. Ona göre, bu sorunlar olgulara, hipotezlere ve çıkarsamalara dayanır. Görüleceği üzere Popper’ın felsefe anlayışında, onun çağdaşlarından ve meslektaşlarından temel konularda ayrıştığını gözlemlemek zor değildir. Bu açıdan, felsefeye bakışının hem eleştirel hem de sorun-çözücü olduğunu söylemek mümkündür. Felsefeyi hakikat arayışı olarak tanımlayan Popper, filozofların özel kişiler olduğu, Platon’un ifadesiyle filozof-kral düşüncesine karşıdır. Çalışmamız, felsefe ve filozofa bu bakış açısıyla yaklaşımın güncel epistemik karmaşaları çözmek ve aydınlatmak anlamında yararlı olacağı düşünülerek hazırlanmıştır. Makalemiz felsefi analiz ve yorumlayıcı nitel yöntemlerle ele alınmıştır. Gerektiğinde kavram çözümlemesi ve eleştirel değerlendirmele de yer verilmiştir.