Filiz Shine’ın Çocuk Kitaplarının Değerler Eğitimi Açısından İncelenmesi
Özet Görüntüleme: 2 / PDF İndirme: 15
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14398903Anahtar Kelimeler:
Okulöncesi Eğitim, Çocuk Kitapları, Değerler EğitimiÖzet
Gelişim sürecinin hızlı olduğu okul öncesi dönemde çocuklar doğrudan veya dolaylı olarak bilgi edinme, beceri kazanma, değer yargılarına ulaşma deneyimi kazanırlar. Okul öncesi eğitim kurumlarında değerler eğitimi sürecinde birçok faktörün etkisinden söz edilebilir. Bunlardan bazıları; ders programları, okul yönetimi, çocukların ebeveynleri, arkadaşları, öğretmenleri ve okulda çalışan diğer meslek elemanlarıdır. Sınıf ortamında öğretmenin veya ev ortamında ebeveynlerin çocuklarına sunacakları çocuk kitaplarının içeriklerinin hem görsel hem de sözel boyutunun değerler eğitimine uygunluğunun kontrol edilmesi değer yargılarının oluşması bakımından önemlidir. Bu çalışmada Filiz Shine’ın çocuk kitaplarının değerler eğitimi açısından incelenmesi amaçlamıştır. Araştırma kapsamında yaşamak ne güzel çocuk kitabı ‘‘Sevgi, Hoşgörü, Mutluluk, Sorumluluk, Sabır, Yardımlaşma, Saygı/Nezaket, İş birliği, Güven, Adalet, Doğruluk/Dürüstlük’’ değerleri temelinde incelenmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Kitaplarda yer alan değerler tablo, grafik kullanılarak açıklanmıştır. Araştırmada incelenen kitapta en fazla yer alan değer sırasıyla mutluluk ve sorumluluk, en az yer alan değer eşit oranda güven ve adalet daha sonra doğruluk/dürüstlük olarak tespit edilmiştir. ‘‘Yaşamak Ne Güzel’’ kitabının değerler açısından zengin olduğu tespit edilmiştir. Çocuklara değer kazandırma ve kazanılan değerlerin hayata geçirilmesinde araştırmada incelenen kitaptan yararlanmak etkili olacaktır.
Referanslar
Avcı, M. (2020). Öğretmenlerin Değerler Eğitimine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Gündeş, O. (2021). Sosyal Bilgiler Öğretiminde “Kutadgu Bilig”in Değerler Eğitimi Açısından İncelenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Ulusoy, K., & Dilmaç, B. (2018). Değerler Eğitimi. Pegem Akademi Yayınları.
Yir, B. B. (2019). Bilgin Adalı’nın Eserlerinin Değerler Eğitimi Açısından İncelenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Demircioğlu, İ. ve Tokdemir, M., (2008). Değerlerin Oluşturulma Sürecinde Tarih Eğitimi: Amaç, İşlev ve İçerik, Değerler Eğitimi Dergisi, 6, 15.
Kuter, F. Ö., & Kuter, M. U. R. A. T. (2012). Beden eğitimi ve spor yoluyla değerler eğitimi. Eğitim ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori ve Uygulama, (6), 75-94.
Ulusoy, K., & Dilmaç, B. (2012). Değerler eğitimi. Ankara: Pegem Akademi.
Altun, S. A. (2003). Eğitim yönetimi ve değerler. Değerler Eğitimi Dergisi, 1(1), 7-17.
Veziroğlu, M., & Gönen, M. (2012). Resimli çocuk kitaplarının MEB Okul Öncesi Eğitim Programı’ndaki kazanımlara uygunluğunun incelenmesi. Eğitim ve Bilim, 37(163).
Eliason. C.& Jenkins, L. (2003). A practical guide to early childhood curriculum, New Jersey: Merrill Prentice Hall.
Şahin, G. (2014). Okul öncesi dönem çocuk kitaplarında görsel bir uyaran olarak resim. Turkish Studies (Elektronik). 9(3), 1309-1324.
Başkanlığı, T. T. K. (2017). Müfredatta yenileme ve değişiklik çalışmalarımız üzerine... Ankara, 18 Temmuz 2017.
Kuloğlu A., Tutuş F. (2023). Değerler eğitimi. Eğitimin kavramsal temelleri-9: Karakter ve Değerler Eğitimi, 21.
Ozan, D., Shpendi Ş.. (2023). Değerler eğitimi. Eğitimin kavramsal temelleri-9: Karakter ve Değerler Eğitimi, 21.
Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2018). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri.
Seçkin Yayıncılık.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 PEARSON JOURNAL
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.