Doğa ve Eko Turizm Açısından Belasi Vadisi
Özet Görüntüleme: 1 / PDF İndirme: 0
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14342801Anahtar Kelimeler:
Kayseri, Belasi, Ötedere, Eko TurizmÖzet
Kayseri il merkezine çok yakın bir konumda bulunan Belasi Vadisi sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleri ile önemli bir potansiyele sahiptir. Bu çalışmadaki temel amacımız Belasi Vadisinin turizm potansiyelini ortaya koymak ve vadide sürdürülebilir, koruma odaklı bir turizm faaliyetine katkı sağlamaktır. Bu araştırmada öncelikle literatür taraması yapılmış ve daha önce yapılan araştırmalar incelenmiştir. Araştırmada gezi-gözlem ve görüşme metotları kullanılmıştır. Bölge halkı ile görüşmeler yapılıp vadi hakkında bilgi toplanmış daha sonra turistik potansiyelinin tespit edilebilmesi, vadideki ekosistem ve turistlik özelliklerinin belirlenebilmesi için sahada gözlemler yapılmıştır. Tüm bu çalışmalar neticesinde turizm değeri olabilecek konu ve alanlar belirlenmiş ve sahanın turizme açılabilmesi için gereken koşulların sağlanması amacıyla gerekli analizler yapılmış, öneriler getirilmeye çalışılmıştır. Vadide yeraltı şehirleri, mağaralar, kaya kiliseleri, kaya mezarları ve oda mezarlar ile Tümülüs bulunmaktadır. Ayrıca vadi içerisindeki bitki örtüsü, patikalar ve şelalenin varlığı turizm potansiyelini artırmaktadır.. Bölgenin turizme açılması Kayseri için alternatif bir turizm kaynağı, bölge için ise bir gelir kaynağı olacaktır. Bölgedeki en önemli tehlikelerden bir tanesi yapılaşmadır. Bu yapılaşma bölgenin tarihi dokusunu bozmakta ve yaban hayatını olumsuz etkilemektedir. Vadideki yürüyüş patikalarının düzenlenmesi yönlendirme levhalarının konulması ve güvenliğin sağlanması şehir merkezine çok yakın bulunan bu ıssız vadiyi insanların hafta sonları yürüyüş yapabilecekleri önemli bir mekân durumuna getirecektir.
Referanslar
Akpınar, S., (2003). “Türkiye’nin Turizm Merkezlerinde Eko turizm Yaklaşımları”, Turizm Bakanlığı, Yatırımlar Genel Müdürlüğü Planlama Dairesi Yayınları, 09.05.2011.
Atabay, S., (1998). 21. Yüzyılda Sürdürülebilir Turizm Politikalar, 1.Uluslararası Turizm Sempozyumu, Yıldız Teknik Üniversitesi Basım / Yayın Merkezi, İstanbul, 1-2.
Bekdemir, Ü. & Sezer, İ. (2016). Yedi Değirmenler ve Mağarası Tabiat Parkı’nın coğrafi özellikleri ile ekoturizm olanaklarının değerlendirilmesi. Doğu Coğrafya Dergisi, 21(36), 43 78.
Bulut, İ. Sevindi, C. Kaya, G. & Zaman, M. (2005). Türkiye’nin tanıtılmamış doğal güzelliklerine yeni bir örnek; Ciro Çağlayanı (Yusufeli Artvin). S. Avcı & H. Turoğlu (Ed.), Ulusal Coğrafya Kongresi “Prof. Dr. İsmail Yalçınlar Anısına” (s. 107-115), İstanbul: Çantay Kitabevi.
Cömert, H., 2010, ‘‘Gesi Vadisi’’, Kardelen Ofset matbaacılık, Ankara. 14.
Çakılcıoğlu, M., (2002). “Sürdürülebilir Bir Kalkınma İçin; Sürdürülebilir Turizm”, 10. Ulusal Bölge Planlama Bilimi Kongresi-2002, 09.05.2011. Çubuk, M., (1995). “Sürdürülebilir Turizm: Turizm Planlamasında Ekolojik Yaklaşım”, Türkiye’de 19. Dünya şehircilik Günü Kolokyumu. 09.05.2011.
Ketin, İ., Erciyes Dağı Volkan Topluluğunun Jeolojik Evrimi, Antik Çağ İkonografisinde Erciyes, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 1995.
Orhan, T., (2008). “Uzundere İlçesi ve Yakın Çevresinin Ekoturizm Potansiyelinin Belirlenmesi ve Sınıflandırılması”, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
Özgüç, N. (2007). Turizm Coğrafyası Özellikler ve Bölgeler. İstanbul: Çantay Kitabevi. Soykan, F. (2004). Yerel ekonomi ürünlerinin kırsal turizm için önemi ve İzmir örneği. II. Uluslararası Turizm Çevre ve Kültür Sempozyumu, İzmir, Türkiye.
Şahin, M., ve Aksu M., (2003). “Sürdürülebilir Kalkınmada Turizmin Yeri”, 09.05.2011 Yalçınlar İ., 1983 ‘’Türkiye’de Neojen ve Kuvaterner Omurgalı Araziler ve Jeomorfolojik Karakterleri’’ Edebiyat Fakültesi Matbaası İstanbul.
Yücel, C., (2002). Turizmde Yükselen Değer; Ekoturizm. Erişim: 02.09.2018, www.tursab.org.tr.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 PEARSON JOURNAL
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.