Somut Olmayan Kültürel Miras Ögelerinden Yorgancılık ‘Bolvadin Örnekleri’
Özet Görüntüleme: 286 / PDF İndirme: 109
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7775794Anahtar Kelimeler:
Afyonkarahisar, Yorgan, Yün, Elyaf, ÇeyizÖzet
Yorgan TDK’ ya göre yatakta örtünmeye yarayan, içi pamuk, yün vb. şeylerle doldurularak dikilmiş geniş örtü anlamına gelmektedir.
Yorgan insan hayatında her zaman ihtiyaç duyulan eşya olmuştur. Afyonkarahisar’ da ki soğuk hava şartları özellikle kış mevsiminde yorgan kullanımı artmaktadır. Bin bir emek ve işçilikle dikilen yorganlar yıllarca kullanıma elverişlidir. Sadece belli aralıklarla içerisindeki yün yıkanıp tekrar kabartılarak uzun süre kullanılabilmektedir.
Genç kızların çeyizlerinde vazgeçilmez parçalarından biri de yorganlardır. Rengârenk saten kumaşlarla bin bir emekle işlenip dikilen yorganlar evlenecek kızların çeyizlerinde önemli bir yere sahiptir. El emeği göz nuru gece gündüz işlenen yorganlara günümüzde rağbet oldukça azalmıştır. Yapıldığı dönemden izler taşıyan yorganlar zaman içerisinde hazır tüketime geçmiştir. Gelişen teknoloji bütün el sanatlarını olumsuz etkilediği gibi yorgancılık faaliyetini de kötü etkilemiştir. Eskiden herkes kendi ihtiyacı olan yorganları dikerken günümüzde çoğu şeyde olduğu gibi yorganlar da hazır alınmaya başlanmıştır.
Referanslar
Dede, F. (2010). Ankara İli Merkez İlçelerinde Geleneksel Yorgancılık Sanatının İncelenmesi. 30. Ankara.
Ertalay, Z. S. (2013). Türklerde Geleneksel Yorgancılık Sanatı ve Günümüzde İstanbul'daki Durumu. 9. İstanbul.
Karaman, Ş., & Söylemezoğlu, F. (2021). Sivas İlinde Yorgancılık. Folklor Akademi Dergisi, 321.
Karatay, S. K. (2018). Aksaray İli Yorgancılık Sanatı. SETSCI Conference Indexing System, 449-455.
Koyuncu Okca, A., Elibol Tüfekçi, A., & Erten, G. (2020). Kaybolmaya Yüz Tutmuş Kültürel Miras:Yorgancılık Mesleğinin Değişim Ve Dönüşümü. Akademik Tarih Ve Düşünce Dergisi.
Küçükkurt, Ü. (2019, Eylül). Afyonkarahisar Yorganlarının Teknik, Desen ve Kompozisyon Özellikleri. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21(3), 13.
Ölmez, F., & Çeliker, D. (2010, Kasım-Aralık). Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi(10), 129.
Yıldırmış, F. (2016). Trabzon Yöresi Yorgancılık Mesleğinde Sözlü Kültürün Ve Türk Motiflerinin İzleri. Mavi Atlas, 7, 38.
Sözlü Görüşmeler
Turan, Osman, Sözlü Görüşme,2022 (Karadeniz Yorgan evi)
Enes, Burhanettin, Sözlü Görüşme,2022 (Karadeniz Yorgan evi)
Tezer, Mehmet, Sözlü Görüşme,2022 (Tezer Yorgancılık)
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 PEARSON JOURNAL
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.