Makale Değerlendirme Süreci
1. Journal Of Social Sciences & Humanities (PEARSON) Dergi sistemine makale eklendikten sonra editör kontrolünden geçen çalışmalar için öncelikle intihal raporu alınmaktadır. İntihal raporunda sıkıntısı olmayan çalışmalar için hakem değerlendirme süreci başlatılacaktır.
2. PEARSON Dergisi sistemine eklenecek çalışmalarda yazar isim, unvan, çalıştığı kurum, anabilim dalı ismi ve kurumun bulunduğu şehir bilgileri ve yazar ORDID kodu mutlaka yazılmalıdır. Hakem sürecine gönderilirken isimler editörler tarafından silinerek, hakemlere yönlendirme yapılmaktadır.
3. PEARSON Dergisi sistemine yüklenen çalışmalar, öncelikle editörler tarafından yazım ve yayın ilkelerine uygunluk açısından değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda, yazar tarafından yapılması gereken düzeltmeler olursa, yazı, editörler tarafından düzeltme istenerek yazara iade edilir.
4. Dergi yazım ilkelerine uygun olmayan yazılar hakeme gönderilmez.
5. Bilimsel içerik içermeyen ve bilime yenilik kazandırmayan hiçbir çalışma dergimizde kabul görmemektedir. Bu tip çalışmalara dergimizde yer verilmemektedir. Yazım ve yayın ilkeleri açısından değerlendirilmeye uygun bulunan yazılar, değerlendirilmesi için en az 2 hakeme gönderilir.
6. Hakem ve yazar isimleri KÖR HAKEMLİK Uygulaması ile karşılıklı olarak birbirlerinden gizli tutulur.
7. Hakemlerin kendilerine gönderilen yazıyı değerlendirme süreleri azami 30 gündür. Bu süre sonunda rapor edilmeyen çalışmalar için yeni bir hakem tayin edilir.
8. Hakem değerlendirmesinden OLUMLU HAKEM RAPORU alan yazı yayınlanmaya hak kazanır.
9. Çalışmaları değerlendiren hakemler, çalışmaları aşağıda belirtilmiş olan unsurları dikkate alarak değerlendirmektedirler. Ayrıca yazarlar, dergi sisteminden kendi çalışmalarına ilişkin olarak yapılmış olan hakem değerlendirmelerini inceleme imkânına sahiptirler.
Başlık ve içerik uyumu
Bilimsellik ve orijinallik
Makalenin dil ve ifade bakımından uygunluğu
Konunun ele alınışı ve kapsamı
Konu bütünlüğü
Orijinal ve birinci el kaynaklara ulaşma
Yeni bilimsel çalışmalara ve kaynaklara ulaşma
Alana sağladığı katkı
Alanın terminolojisine hâkimiyet
Dil, üslup, anlaşılabilirlik ve akıcılık
Sonuç elde etme
10. Hakemler, düzeltme istedikleri yazıyı yayınlanmadan önce bir kez daha görmek isteyebilirler. Bu talebin raporda belirtilmesi durumunda metnin düzeltilmiş biçimi sistem tarafından otomatik olarak hakeme gönderilir.
11. Yazarlar, makul çerçevede ve ikna edici verilerle birlikte hakem raporuna itiraz edebilirler. İtirazlar dergi yönetimi tarafından incelenir ve uygun görüldüğü takdirde konu ile ilgili olarak farklı bir hakemin (ya da hakemlerin) görüşlerine başvurulabilir.
12. PEARSON Dergisi sistemine eklenen yazıların değerlendirme sürecinin hangi evresinde olduğu, yazarlar tarafından kendi üyelik bilgileri kullanılarak takip edilebilir. Hakem süreci titizlikle izlenmeli, sistem yalnızca bir kez değişiklik hakkı verebildiğinden dolayı yapılması muhtemel değişiklikler için her hakem değerlendirmesinin de sonuçlanması ve raporların sisteme girilmesi beklenmelidir.
13. Dergi editörleri, hakemler tarafından verilen düzeltmeleri titizlikle takip eder. Bu doğrultuda, editörler tarafından bir yazının yayınlanması ya da yayınlanmaması yönünde karar alınabilir.
14. Dergi sisteminde yayın yüklemesi sırasında yayın telif hakkı sözleşmesi kullanılmaktadır. Ancak editör ve yayın kurulu gerekli gördüğü durumda yazar ya da yazarlardan bu telif hakkı devir sözleşmesi ayrıca istenebilir.
15. PEARSON dergisinde yayınlanan çalışmalar dergi ismi referans gösterilerek kullanılabilir. Referans gösterilmeden kullanılan yazılar hakkında ilgili kullanıcıya yönelik hukuki yaptırım uygulanır. Bu konuda tüm sorumluluk kullanıcıya aittir.