Fen Bilimleri Öğretmenlerinin 6. Sınıf ‘Vücudumuzdaki Sistemler’ Ünitesinin Öğretimine Yönelik Görüşleri
Özet Görüntüleme: 13 / PDF İndirme: 15
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14364178Anahtar Kelimeler:
Fen Öğretim Programı, Vücudumuzdaki Sistemler Ünitesi, Fen Bilimleri Öğretmenleri, Öğretmen Görüşleri, Türkiye Yüzyılı Maarif ModeliÖzet
Fen öğretim programları yaşanan değişim ve gelişmeler sonucu değişen ihtiyaçlara ve öğretim yaklaşımlarındaki yeniliklere uygun olarak yenilenmektedir. Programın kazanımları ilgili disipline yönelik bilgi ve becerileri sarmal yaklaşımla sunan önceki öğrenmelerle ilişkilendirilmiş, anlamlı ve kalıcı öğrenmeyi sağlayan, üst bilişsel becerilerin kullanımına yönlendiren ve hayatla ilişki kurmayı sağlayacak niteliktedir. Bu niteliklerin korunması için gerekli görüldükçe programda değişiklikler yapılmaktadır. Son değişiklik 2024 yılında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı altında gerçekleştirilmiştir. Değişiklik yapılan ünitelerden biri önceki programda 6. sınıfın altıncı ünitesi olan Vücudumuzdaki Sistemler ve Sağlığı ünitesidir. Bu araştırmanın amacı 2018 Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı 6. sınıf ‘Vücudumuzdaki Sistemler ve Sağlığı’ ünitesinin kazanımlarına ayrılan süreyi yetersiz bulan fen öğretmenlerinin bu ünitenin öğretimine yönelik görüşlerini incelemektir. Nitel yöntemle yürütülen çalışmada altı fen bilimleri öğretmeniyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Bulgular araştırmaya katılan öğretmenlerden beşinin dolaşım sisteminde süreyi yetersiz bulduğunu, bir öğretmenin ise bütün sistemler için süreyi yetersiz bulduğunu ortaya koymaktadır. Ünite kazanımları için verilen sürenin yetersiz gelme nedenleri konusunda öğretmenlerin çoğu öğrenciler için konu kavramlarının zor ve ağır geldiğini belirtmişlerdir. Öğretmenlerden bazıları sistemlerin zor ve karmaşık olanlarını üst sınıf seviyelerinde daha basit ve anlaşılır olanlarının ise küçük sınıf seviyelerinde verilmesini çözüm önerisi olarak sunmuştur.
Referanslar
Bayrak, B., & Erden, M. A. (2007). Fen bilgisi öğretim programının değerlendirilmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 15(1), 137-54.
Buluş Kırıkkaya, E., & Tanriverdi, B. (2006). Fen ve teknoloji programında beceri, anlayış, tutum ve değerlerle ilgili kazanımların önem derecesi ve gerçekleştirme düzeyi. Eurasian Journal of Educational Research, (25), 129.
Çelik, Ö. (2017). Ortaokul fen bilimleri dersi 6. sınıf öğretim programı vücudumuzdaki sistemler teması bakımından değerlendirilmesi: Konya il merkezi örneği. [Yayımlanmamış doktora tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi.
Eş, H., & Sarıkaya, M. (). İlköğretim 6. sınıf fen ve teknoloji dersi “Yaşamımızdaki Elektrik” ünitesi kazanımları ile ilgili öğretmen görüşlerinin incelenmesi. Education Sciences, 6(1), 32-45.
Havu-Nuutinen, S., & Keinonen, T. (2010). The changes in pupils’ conceptions of human body based on science, technology and society based teaching. Journal of Baltic Science Education, 9(3), 212-223.
Karatay, R., Timur, S., & Timur, B. (2013). 2005 ve 2013 yılı fen dersi öğretim programlarının karşılaştırılması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (15), 233-264.
Koca, M., Karabulut, B., & Türkoğlu, İ. (2021). Güncellenen 2018 fen bilimleri öğretim programına ilişkin fen bilimleri öğretmenlerinin görüşleri: Malatya ve Diyarbakır örneği. Firat University Journal of Social Sciences/Sosyal Bilimler Dergisi, 31(2).
Küçüköner, Y. (2011). 2005 fen ve teknoloji dersi öğretim programının uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ve öğretmen gözüyle çözüm önerileri. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(2), 11-38.
McMillan, J. H., & Schumacher, S. (2010). Research in Education: Evidence-Based Inquiry (6th ed.). Pearson.
Milli Eğitim Bakanlığı [MEB], (2018). Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı (İlkokul ve Ortaokul 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar). Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
Saban, A. (2002). Öğrenme öğretme süreci: Yeni teori ve yaklaşımlar. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Patton, M. Q. (2002). Qualitative Research & Evaluation Methods. Sage.
Tekbıyık, A., & Akdeniz, A. R. (2008). İlköğretim fen ve teknoloji dersi öğretim programını kabullenmeye ve uygulamaya yönelik öğretmen görüşleri. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 2(2), 23-37.
Üzüm, B. (2023). 6. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersinde kazanımlara ulaşılma düzeyinin belirlenmesi: Güneş sistemi ve tutulmalar ünitesi. Eğitim ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori ve Uygulama, 14(27), 88-106.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 PEARSON JOURNAL
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.