1980’lerden İtibaren Neoliberalizm ile Laissez-Faire Kapitalizminin Dünyada Yayılması ve Türkiye’de Dışa Açık Piyasa Ekonomisine Geçiş


DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14956334Anahtar Kelimeler:
İktisat Sosyolojisi, Dışa Açık Piyasa Ekonomisi, Kurumlar, Demokrasi, Neoklasik İktisat TeorisiÖzet
Gelişmekte olan ülkeler modernleşebilmek, kapitalizme evrilmek ve yapısal olarak değişebilmek için kalkınma paradigmaları arasında en uygun olanı seçmek zorunda kalmaktadırlar. 1950’lerden 1980’li yılların başlarına kadar gelişmekte olan ülkelerde içe dönük olan ithal ikameci sanayileşme stratejisini savunan Yapısalcı paradigma etkili olmuştur. 1980’lerin başlarından itibaren günümüze kadar uzanan dönemde ise ihracata dayalı büyümeye modeline dayalı olan Neoliberal görüşler geçerlilik kazanmıştır. 1980’lerin başlarından itibaren kalkınma literatüründe yer alan birçok araştırmacı dışa açık serbest piyasa ekonomisinin, kurumların ve demokrasinin ekonomik performans üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler arasında ekonomik performans bakımından başarılı olan sınırlı sayıda ülke olmasına rağmen başarısız olan birçok ülke bulunmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde dışa açıklığın, iktisadi kurumların ve ekonomik serbestleşmenin akıllıca yönetilmesi için evrensel bir formül bulunmamaktadır. Küreselleşmeyi akıllıca yönetebilen gelişmekte olan ülkelerin kalkınmada ve büyümede daha başarılı oldukları görülmektedir. Bu bağlamda, Türkiye’de 1930’larda oluşturulan devletçi sanayileşme modeli (karma ekonomi) 24 Ocak 1980 Kararlarına kadar uygulanmıştır. 1980’lerin başlarından itibaren Türkiye Neoliberal politikaların yaslandığı Neoklasik iktisat teorisiyle ekonomik ve sosyal olarak modernleşmeye çalışmaktadır. Bu çalışmada, dışa açık piyasa ekonomisi, kurumlar ve demokrasi ile ekonomik performans arasındaki ilişki Türk toplumu perspektifinden aydınlatılmaya çalışılmaktadır.
Referanslar
Berkes, N. (2013). Türkiye iktisat tarihi. Yapı Kredi Yayınları.
Bhagwati, J. N. (2002). “Democracy and development: cruel dilemma or symbiotic relationship?”. Review of Development Economics, 6(2). s. 151-162.
Boratav, K. (2005). Türkiye iktisat tarihi (1908-2002). İmge Kitabevi.
Demirel, T. (2013), Adalet partisi: ideoloji ve politika, İletişim Yayınları.
Hayami, Y. (2003). “From the Washington concensus to the post Washington concensus: retrospect and prospect”, Asian Development Review. Vol. 20, No. 2, s. 40-65.
Kepenek, Y. (2011). Development and structure of the Turkish economy. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim AŞ.
Kepenek, Y.(2019). Türkiye ekonomisi. Remzi Kitapevi.
Öniş, Z. ; Şenses, F. (2005). “Rethinking the emerging post-washington concensus”, Development and Change, 36(2):263-290.
Pamuk, Ş. (2014). Osmanlı-Türkiye iktisadi tarihi (1500-1914). İletişim Yayınları.
Pamuk, Ş. (2014). Türkiye’nin 200 yıllık iktisadi tarihi: büyüme, kurumlar ve bölüşüm. Türkiye İş Bankası Yayınları.
Saray, M. (2024). Atatürk’ün iktisat politikasında Celal Bayar’ın yeri. Kesit Yayınları.
Varshney, A. (2002). “Poverty eradication and democracy in the developing world”, Background Paper for HDR 2002. UNU-WIDER (United Nations University).
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 PEARSON JOURNAL

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.